Alle updates
Updates

Schouten en Rijpma-De Jong aan de start bij de Vrouwen

Schouten en Rijpma-De Jong naar Gouden Pijl Emmen

Niet alleen bij de mannen mogen we de nodige kampioenen en winnaars van andere aansprekende koersen aan de start verwachten, ook de vrouwenwedstrijd van de Gouden Pijl mag zich verheugen op sportsterren. Wat te denken van de schaatsvedetten Irene Schouten en Antoinette Rijpma-De Jong die het Drentse publiek kan komen aanmoedigen. Sportvrouwen die niet alleen op de ijzers succesvol zijn, maar ook op de fiets over bovengemiddelde kwaliteiten beschikken.

Irene Schouten (1992) is één van de meest populaire sportsters van Nederland, vanwege haar prestaties maar zeker ook vanwege haar toegankelijke en spontane uitstraling. Dit jaar won ze al een criterium op de fiets en deed ze tot in de finale van het Nederlands kampioenschap in Limburg mee met de besten in koers. Dit speerpunt van Team Zaanlander komt dus niet haar rondjes mee fietsen, maar mag helemaal voorin de koers verwacht worden. Wie kent niet haar rijke palmares met drie gouden medailles op de Olympische Winterspelen van 2022 als voorlopig hoogtepunt. De Noord-Hollandse hoorde na afloop van de 3000 meter, de 5000 meter en de massastart het Wilhelmus voor zich spelen. Ook heeft Schouten op deze onderdelen meerdere wereldtitels op haar naam gebracht en werd ze wereldkampioene allround. Ze kan dus kortom met één tegenstandster en de klok het gevecht aangaan, maar staat ook haar spreekwoordelijke mannetje in een pelotonsonderdeel als de massastart. Die vaardigheid in het peloton en haar duurvermogen zullen Schouten van pas komen in de Gouden Pijl op 30 juli.

Antoinette Rijpma-De Jong (1995) is een andere schaatsster, wiens naam het publiek in Emmen ongetwijfeld zal aanspreken. Deze Friezin hult zich op de ijsbaan in de zwart- gele kleuren van Jumbo-Visma, die ook in het wielerpeloton gekoppeld worden aan aansprekende successen. Rijpma-De Jong is als langebaanschaatsster gespecialiseerd in de 3000 meter en het allrounden. Voor Rijpma-de Jong was het seizoen 2022/2023 misschien wel haar beste ooit. Zo won ze drie Nederlandse titels, pakte ze in januari de Europese allroundtitel en was ze in maart de beste van de wereld op de 1500 meter. Halverwege het seizoen verbeterde Rijpma-de Jong ook al het baanrecord op de schaatsmijl en won ze voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter. Op de fiets werd ze districtskampioene en op het NK voor elite-vrouwen streed ze tot het allerlaatst mee voor de prijzen. Dus ook zij mag voorin de koers verwacht worden.

Steeds meer organisatoren van profcriteriums voegden de laatste jaren een vrouwenwedstrijd toe aan hun mannenkoers. De organisatie van de Gouden Pijl was hun tijd wat dat betreft ver vooruit en heeft al een historie met vrouwenwedstrijden voor wielervedetten van ruim twintig jaar. Meervoudig olympisch kampioene Marianne Vos kwam meer dan eens winnen in Emmen en ook de namen van rensters als wereldkampioene tijdrijden en werelduurrecordhoudster Ellen van Dijk, Roxane Knetemann, voormalig wereldkampioene veldrijden Lucinda Brand, de huidige bondscoach Loes Gunnewijk en de Drentse Janneke Ensing staan op de erelijst van deze ronde. Wie zal deze klinkende namen opvolgen op de laatste zondag van juli in Emmen? Wordt het een nieuwe wielervedette of toch één van de topschaatsters die al werden gecontracteerd. Het publiek in Emmen kan het van nabij meemaken. Kom op tijd voor de beste plekken aan de hekken.