Alle updates
Updates

Wielerkampioenen Terpstra en Eenkhoorn naar Gouden Pijl

EMMEN – Pascal Eenkhoorn (25) staat met zijn net veroverde rood-wit-blauwe trui van het NK Profs op de Col du VAM wellicht aan de vooravond van een doorbraak. Niki Terpstra (38) heeft een prachtig palmares om op terug te kijken, met de zeges in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen als absolute parels op zijn kroon. Bovendien won hij in 2015 in Emmen zijn voorlopig laatste NK op de weg door verrassend de pelotonsprint te winnen. Beide kampioenen schitteren ook in de Gouden Pijl.

Niki Terpstra wist altijd al respect te verdienen met zijn Spartaanse trainingen vanuit zijn thuisprovincie Noord-Holland. Soms alleen, vaak met andere profs uit de regio. Het gaat om een club renners die de geuzennaam ‘NH Best’ draagt. Uren maken door de kou, investeren in het voorjaar. ‘’Ik weet ondertussen wat me te doen staat om er in die periode te staan, echt top te zijn op het moment dat iedereen dat wil. In de basis is dat vooral heel hard trainen in de winter, je voorbereidingswedstrijden rijden. En je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben dat je gezond blijft’’ geeft Terpstra als inkijkje in zijn manier van trainen.

Hij stond in 2014 niet als uitgesproken favoriet aan de start van Parijs-Roubaix., ploeggenoot Tom Boonen werd in de Belgische media naar zijn vijfde zege geschreven. Samen zaten ze die editie in een kopgroep van elf. De kasseien zaten erop, een tactisch steekspel ontstond richting de wielerpiste van Roubaix. En toen plotseling rook Niki Terpstra zijn kans. Op minder dan zes kilometer van de streep trok de Noord-Hollander ten aanval en het bleek het juiste moment. Eenmaal op de piste bleef de ervaren baanrenner Niki Terpstra helemaal onderin de baan met een hoog tempo doorduwen.  ‘’’Ik heb niet echt een ereronde gereden’’ bekende hij na afloop. ‘’In de laatste bocht keek ik naar de achtervolgers en wist ik dat het binnen was.’’

Het zou vier jaar duren voordat Terpstra opnieuw een Monument won: de Ronde van Vlaanderen.  Hij had een superdag en reed op 25 kilometer van de meet vanuit een groep favorieten naar drie koplopers toe. Eerst een aanval neutraliserend van good-old Vincenzo Nibali, maar toen er verder niemand reageerde, ging de Noord-Hollander alleen verder. De koplopers trof hij op de Oude Kwaremont. Het waren de Nederlanders Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en de Deen Mads Pedersen.   Hij ging erop en erover en arriveerde uiteindelijk solo in Oudenaarde.  ”Het was een zware wedstrijd in slecht weer. Dit is het echte racen, een harde koers. Daar ben ik voor gemaakt.’’ Sinds enkele jaren rijdt Terpstra voor de Franse formatie Total Energies.

EENKHOORN TROTS OP ROOD-WIT-BLAUW

Pascal Eenkhoorn toont in Emmen zijn in Drenthe veroverde rood-wit-blauwe trui. Dat NK is de belangrijkste zege uit zijn loopbaan. Als jonge renner won hij wel Olympia’s Tour. ‘’ De Col du VAM ligt me goed. Het is voor mij een heel bijzondere overwinning. Dat ik straks mijn naam zie staan op die lange erelijst met grote kampioenen, dat maakt me trots. Ik ben nog maar 25 jaar en al Nederlands kampioen als prof, iets wat me bij de junioren en beloften niet eens gelukt is. Heel speciaal. Ik hoop de trui nog veel voorin de koers te kunnen tonen.’’

De aanloop naar het kampioenschap was bepaald niet ideaal. De coureur uit Genemuiden was bij Jumbo-Visma één van de personen die COVID-19 opliep  in de Ronde van Zwitserland, pal voor het NK. . ‘’Ik ben niet heel ziek geweest. Maar ik had wel  stevige hoofdpijn toen ik in mijn eentje terug moest rijden naar huis in België. En ik heb twee dagen op bed gelegen. Met dat verhaal in het achterhoofd voelde ik me geen superfavoriet vandaag. Maar ik ben ervoor gegaan.

Pascal  Eenkhoorn combineerde het wielrennen in de jongerenjaren met het veldrijden maar stopte daar als junior mee. Wel kunt hij uit die tijd Mathieu van der Poel goed, met wie hij heel wat uren aan online gamen deed. In de Giro dook er een filmpje op van de twee, waarin VDP een wheelie deed en Eenkhoorn met een Colombiaanse vlag rond reed. Die ging viral op social media. ‘’Ik houd van plezier maken, dat houdt me gemotiveerd. Ik ken Mathieu goed, we hebben in dezelfde crossploeg gezeten. We zoeken elkaar ook op. Maar ik heb ook veel plezier met de jongens van mijn team. ‘’