De organisatie van de Gouden Pijl heeft met Marianne Vos opnieuw een vrouwentopper weten vast te leggen voor het profcriterium dat op zondag 28 juli in Emmen wordt verreden.

Net voordat ze deelneemt aan haar vijfde (!) Olympische Spelen is de renster van Visma | Lease a Bike in Drenthe te bewonderen. Ze neemt het daar op tegen onder anderen Europees kampioene Mischa Bredewold.

Marianne Vos is de allerbeste wielrenster die Nederland ooit gekend heeft met een erelijst waarop aansprekende prestaties staan in maar liefst drie disciplines. In haar eerste jaar bij de profs (2006) was Vos al wereldkampioene in het veld en op de weg. Ze zou daar later twee gouden WK-medailles op de weg bijdoen en is inmiddels maar liefst acht keer gehuldigd als wereldkampioene in het veld. Ook is ze olympisch kampioene op de baan (2008) en op de weg (2012) geworden.
Hoewel ze in binnen- en buitenland steeds meer concurrentie kreeg, blijft Vos doorgaan met winnen. In 2021 was ze nog tweede op het WK op de weg, dit jaar won ze onder meer de Amstel Gold Race, de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, ritten in de Ronde van Spanje en het eindklassement van de Ronde van Catalunya.

Op dit moment bereidt de 37-jarige wielertopper zich voor op de Tour de France voor vrouwen én de Olympische wegrit. Tussendoor is ze in Emmen te bewonderen. Om nog even conditioneel de puntjes op de i te zetten om te schitteren op de Spelen van Parijs.

En iemand die zo veel won en wint, heeft natuurlijk ook de Gouden Pijl al op haar palmares staan. Vos won deze in 2012 en 2013. Op 28 juni kan ze daar misschien een derde eindzege bijdoen. Want deze wielerkampioene start altijd om te winnen.