Alle updates
Updates

Roelie neemt afscheid na dit jaar

Nog een laatste ‘rondje om de kerk’ en dan hangt Gouden Pijlvoorzitter Roelie Lubbers haar hamer aan de wilgen. Het Emmer wielercriterium op de Emmer stadsvloer moet na de 43e editie op 31 juli van dit jaar op zoek naar een opvolger. Lubbers heeft ruim tien jaar leiding mogen geven aan het Emmer wieler- en amusementsspektakel, dat jaarlijks een publiek van 30.000 tot 35.000 bezoekers op de been brengt.
Nee, zelf zit ze niet op de racefiets en ze is de laatste die beweert dat ze veel kennis heeft van de wielersport. Organiseren, een hart voor de regio en de wielersport heeft ze wel. Samen met een een frisse blik op zaken bracht ze dat mee toen ze in 2011 werd gevraagd als opvolger van Herman Sietsma. “Ik begreep zelf ook niet helemaal waarom ze mij belden”, lacht ze.
Het bestuur bestond uit verstokte wielerfanaten met een diepgewortelde kennis van de sport. Maar het was juist die frisse, neutrale blik van een ‘leek’, waar het bij Lubbers om te doen was. “Ik keek niet alleen door een sportbril, maar verkondigde ook de stem van het algemene publiek.”

Prikkeldraad

Die kwam soms om de hoek kijken bij de keuze voor de renners die aan de start van het Emmer criterium verschenen. Zoals Johnny Hoogerland die in 2016 bij de Tour de France in het prikkeldraad belandde. “Ik zei dat het publiek, ook door die gebeurtenis, hem graag wilde zien.” Hetzelfde gaat op voor het contracteren van schaatser Koen Verweij.
“Mijn vader had hem als wielrenner elders in actie gezien.” Het viel hem daarbij op dat het vrouwelijk publiek nogal gecharmeerd was van Verweij. Als je ander of meer publiek wilt, is hij het overwegen waard, gaf hij Lubbers mee. “Daar gingen wel een paar vergaderingen overheen. Maar we gingen ervoor en dat leidde weer tot veel aandacht in de pers.”
(Tekst gaat door na de tekst)
Roelie Lubbers Gouden Pijl

Trots momentje nummer 1: Joop Zoetemelk komt naar Emmen © RTV Drenthe / Rien Kort

Joop Zoetemelk

Ze heeft veel om op terug te kijken. Een paar van haar meest trotse momenten: het binnenhalen van Aleksandr Vinokourov en Marianne Vos in 2012. “Beide waren op dat moment Olympisch kampioen. Huldigen mochten we ze niet, dat moest als eerste in hun eigen woonplaats begrepen we. Dus hebben we beiden een schilderij aangeboden.”
In 2017 lukte het de organisatie om wielerlegende Joop Zoetemelk te strikken. “Hij leidde op dat moment een wat teruggetrokken bestaan. Maar opeens hadden we hem aan de lijn.” Naast Zoetemelk trad ook Jan Janssen aan. “Hadden we de echte cracks van de wielersport bij ons op de stadsvloer.” Het waren gouden jaren, blikt ze terug.

Nieuw elan

Het Emmer wielercriterium is al ruim 40 jaar een begrip en lokt altijd veel bezoekers vanwege de profwielrenners die na de Tour de France Emmen aandoen. Naast de sport staat ook vermaak centraal met veel muziek en kermis.
De Gouden Pijl moet het straks zonder Lubbers stellen. De aankomende editie, de tiende waar Lubbers als voorzitter bij betrokken is, wordt haar laatste. “Je moet bevlogen zijn om dit soort dingen te doen. Na enige tijd kan dat afnemen, dat is makkelijk zat.” Het is tijd voor nieuw elan, vindt ze. “Het is bovendien een leuke functie die ik een ander ook graag gun.”

Speakers op de stadsvloer

Lubbers, van huis uit accountant, is al van jongs af aan bekend met de Pijl. “Mijn vader is een enorme sportliefhebber. Bij de Gouden Pijl zag hij de renners die ook deelnamen aan de Tour de France.” Als kind ging Lubbers aan de hand van haar vader dan mee. Zelf viel haar de spanning en de sfeer op. “De vibe van een grote groep toeschouwers bij elkaar, de speakers die over de stadsvloer galmen en de volgauto’s die achter de renners aan razen. Het was de sensatie van dat alles.”
Hoewel ze als puber meer oog had voor het bijbehorende amusement in de vorm van muziek. Want De Gouden Pijl is niet alleen fietsen, maar ook feest. “De Gouden Pijl is topsport en vermaak. Beide zijn niet de hoofdmoot, maar de combinatie maakt het tot een mooi evenement.”
(Tekst gaat door na de foto)
Roelie Lubbers Gouden Pijl

Trots momentje nummer 2: het eren van Olympische kampioenen Vinokourov en Vos © RTV Drenthe / Rien Kort

Eerste zondag

De organisatie stond in de afgelopen jaren wel voor nogal wat uitdagingen. “De wielerkalender is tegenwoordig bomvol. Er komen steeds meer criteria bij.” Het blijft dus de kunst om bekende renners aan te trekken.
Om die reden is de Pijl in de afgelopen jaren verkast van de tweede dinsdag van augustus naar de eerste zondag na de Tour de France. Dat is een goede keuze geweest, aldus Lubbers. “Zo kon er een recreatieve toertocht voor amateurwielrenners aan het programma worden toegevoegd. Op een doordeweekse dag zou dat veel lastiger te regelen zijn geweest.
Een andere pittige horde was het terugtrekken van de Rabobank als hoofdsponsor. “De bank was verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het budget.” In de daaropvolgende jaren is het financieel soms kantje boord geweest, aldus Lubbers. Inmiddels heeft het evenement in de afgelopen jaren genoeg sponsoren weten aan te trekken. “Maar je moet er wel meer moeite voor doen.”

Meerdaags festival

In 2019 sprak de organisatie de wens uit om door te groeien naar een meerdaags festival. “Ook met het idee om meer mensen buiten Drenthe aan te trekken.” Die ambitie ging door corona tijdig de ijskast in, maar staat nog altijd fier overeind. Voor dit jaar houd de Pijl zich bij de basis: de criteria voor mannen en vrouwen en een randprogramma boordevol vermaak. Kortom, fietsen en feest, zoals Lubbers het zelf samenvat.
Hoe dat festivalplan zich gaat ontvouwen is onder meer aan de opvolger van Lubbers. Die staat overigens nog niet klaar, meldt ze. Zelf is ze volgend jaar wel weer van de partij. “Maar dan wel als toeschouwer.”