Organisatie


Historie

Stichting De Gouden Pijl is opgericht in 1976 op initiatief van Peter van Putten (overleden februari 2002), Piebe Prins en Dick Keldermans (overleden). Deze allereerste Gouden Pijl trok al 25.000 bezoekers!

Toeval

"Het was eigenlijk een beetje toeval." begint Peter van Putten in het boek verschenen ter ere van het 25 jarige jubileum van De Pijl. In 1975 trok Piebe Prins, de toenmalige hoofdredacteur van de Drents Groningse Pers, Peter van Putten aan als chef sportredactie. Beide mannen spraken over hoe Emmen (nieuw) leven ingeblazen kon worden en Peter van Putten kwam als wielerliefhebber als snel met het idee voor De Gouden Pijl (een directe verwijzing naar de DGP, Drents Groningse Pers). Samen met Dick Keldermans werden de plannen uitgewerkt en de eerst Gouden Pijl werd een feit.

Jaren 80

In de jaren die volgen krijgt de formule van De Gouden Pijl steeds meer gestalte. Er werden artiesten aangetrokken en de profkoers werd aangevuld met andere sport activiteiten. In 1980 kwamen zelfs 75.000 mensen op de been om Joop Zoetemelk te huldigen. 

Jaren 90

In de loop van de jaren negentig werd het steeds moeilijker mensen enthousiast te krijgen om mee te werken aan de Gouden Pijl. In 1994 en 1995 werd er mede daardoor geen pijl georganiseerd. Bovendien scoorden de Nederlandse wielrenners minimaal. Een jaar later zette Emmen Promotions de Gouden Pijl voort, met succes. In 1999 werd de Stichting De Nieuwe Pijl opgericht.

In de top 5

Inmiddels behoort de Pijl tot de beste vijf criteria van Nederland en is De Gouden Pijl een evenement van naam! In de loop der jaren verschenen zeer veel bekende namen zoals Sean Kelly, Laurent Fignon, Stephen Roche, Jan Raas, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Adri van der Peol, Erik Breukink, Guido Bontempi, Francesco Moser, Michel Pollentier, Leo van Vliet, Peter Winnen, Phil Anderson, Raul Alcala, Jelle Nijdam, Greg LeMond, Gert-Jan Theunisse, Miguel Indurain, Mario Cipollini, Claudio Chiapucci, Stuart O'Grady, Jeroen Blijlevens, Jan Ullrich, Servais Knaven, Erik Dekker, Michael Boogerd en Ivan Basso, aan de start van de Pijl.

Sinds 2002 wordt de Peter van Puttenprijs uitgereikt aan de meest strijdlustige renner. De prijs is genoemd naar een van de initiatiefnemers.

Kijk hier voor de uitslagen van alle edities van de Gouden Pijl

Vergeet de Gouden Pijl niet te volgen op social media!